Kiedy powstają zaparcia?


Zaparcia to jedna z najczęstszych chorób układu pokarmowego. Zazwyczaj choroba spowodowana jest przez nieprawidłowe odżywianie, czyli spożywanie małej ilości błonnika oraz wysoko przetworzonej żywności. Zaparcia powstają wówczas, gdy ilość wypróżnień jest bardzo mała. Osoby z zaparciami często uskarżają się także na czynność wypróżniania. Zazwyczaj stolec jest twardy i oddawany z dużym wysiłkiem.

Zaparcia mogą być również powiązane z współistniejącymi chorobami. Dolegliwość ta występuje w takich chorobach, jak niektóre schorzenia jelita grubego, choroby tkanki łącznej czy schorzenia ośrodkowego układu nerwowego. Diagnostyka zaparć polega na szczegółowym wywiadzie lekarskim. Jeśli lekarz podejrzewa, że przyczyną zaparcia są inne choroby, zazwyczaj kieruje pacjenta na dodatkowe badania. Dopiero wówczas można wdrożyć odpowiednie leczenie.

Jeżeli zaparcia spowodowane są przez nieodpowiednią dietę, pacjent musi zmienić swój sposób odżywiania. W zapobieganiu zaparć ważne jest picie dużej ilości wody mineralnej, spożywanie owoców, warzyw oraz produktów, które zawierają błonnik.

Brak komentarzy.

Zostaw komentarz